Jeneratör Kiralarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Güç ve güç kaynağı konuları iş sahaları için her zaman elzem olmuştur. Şantiyelerde kullanılan bazı makinelerin ve cihazların kullanımı için ya bir güç kaynağına bağlı olması ya da güç kaynağının yakınında bulunması gerekir. Öncesinde şantiyelerde kullanılan bazı elektrikli iş makinelerinden ve cihazlardan bahsetmiştik. Doğrudan verimliliğe etki eden bu konuda iş sahalarında ve şantiyelerde kullanılan bir makineden bahsedeceğiz bugün; “Jeneratör”. Bugüne kadar hep şantiyelerde ve bilumum çalışma alanlarında kullanılan hareketli iş makinelerinden bahsettik. Bugünkü yazımızda İş sahalarında, şantiyelerde ve bununla birlikte birçok yaşam ve çalışma alanlarında elektrik üretimi ve kullanımı konusunda iş gören Jeneratörü enine boyuna inceleyecek, farklı türlerini ve değişkenlerini anlatacağız. Sonrasında ise asıl konumuz olan; “Jeneratör kiralarken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusuna cevap arayacağız.

Genellikle yaptığımız gibi genelden özele doğru gidersek ilk soracağımız soru “Jeneratör Nedir?” olacaktır. Gelin öncelikle bu sorunun cevabını verelim.

Jeneratör Nedir?

Jeneratör, elektrik üreteci ya da kısa kullanımıyla üreteç... Bu ifadeyi tanımlarken mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmeye yarayan makine dersek aslında en kısa ve uygun şekilde açıklamış oluruz. Daha da derine inmek gerekirse; bu mekanik enerjinin birçok kaynağı olabileceğini de söyleyebiliriz. Buhar, su, içten yanmalı motor ya da rüzgâr gibi mekanik enerjiye sahip olan etkenler jeneratörün elektriğe dönüştürebileceği kaynaklardan bazılarıdır.

Güç kaynağı ve türüne göre ayrılmasının yanı sıra jeneratörlerin birçok farklı çeşitleri vardır. Şimdi dilerseniz jeneratör çeşitlerine bakalım ve asıl sorumuza gelmeden önce bunları bir tanıyalım.

Jeneratör Çeşitleri

Öncelikle jeneratörlerin farklı noktalarda birden çok çeşidinin olduğunu söyleyerek başlayalım. Sözgelimi, bu elektrik üreteçleri boyutlarına, taşınabilir olma özelliklerine ve daha önce de belirttiğimiz üzere enerji kaynaklarına göre farklı gruplara ayrılırlar. Yazımızın bu kısmında bu grupları ve jeneratör çeşitlerini inceleyerek bilgi sahibi olmaya çalışacağız. Taşınabilme Özelliğine Göre Jeneratörler

  • Mobil Jeneratörler: Taşınabilir jeneratörler olarak da adlandırabiliriz. Elektrik enerjisi gerektiren her yerde bölümden bölüme taşınabilir şekilde kullanılabilir. Mobil olmaları, iş sahasının birden çok bölümüne elektrik gerektiği ve bu bölümlerin birbirinden uzak olduğu esnada avantaj sağlamaktadır.

  • Sabit Jeneratörler: Eğer çalışma sahanız daha dar bir alanda kurulduysa yahut elektriği tüm bölümlere yaymak için gerekli teçhizata sahipseniz sabit jeneratör kullanmanız tavsiye edilir. Bu noktada sabit jeneratörler mobil türlerine göre boyut olarak genellikle daha büyüklerdir ve iş sahasının elektrik ihtiyacını tek başına karşılayabilmektedir.

Boyutuna Göre Jeneratörler

Çalışma alanınızın büyüklüğüne ve elektrik ihtiyacınıza uygun jeneratör seçmenin en doğru yollarından biri de jeneratörleri boyutlarına göre sınıflandırmak ve seçiminize buna uygun şekilde yapmak olacaktır. İş yapılacak alana göre büyük bir jeneratör seçmek enerji israfına ve dolaylı olarak maddi açıdan zarara yol açabilirken çalışma alanınıza göre küçük bir jeneratör seçmeniz alandaki makinelerin ve cihazların elektrik ihtiyacını tam olarak karşılamayacağından verimliliği düşürebilir. Bu açıdan bakıldığı zaman ihtiyacınız olan jeneratörün boyutunu belirlemek son derece önem teşkil etmektedir. Peki bu nasıl belirlenir?

1- İhtiyacınız olan alanı belirleyin.

2- Alanda bulunan ve jeneratöre bağlanacak tüm makinelerin ortalama elektrik tüketimlerini belirleyin.

3- Makinelerin elektrik tüketimlerini toplayın ve 20-30% sapmalar olabileceğini düşünerek hesaplarınızı buna göre yapın.

İşte öncelikli olarak tüm bu adımları uygularsanız, doğru boyutta jeneratör seçiminiz için temel bir başlangıç yapmış olursunuz. Tüm bunların dışında tabii ki en verimlisi alanı, makineleri ve jeneratörleri iyi tanıyan uzman ekiplerden yardım almak olacaktır.

Kullanım İhtiyacına (Mekân) Göre Jeneratörler

Bu başlık altında temel olarak aslında jeneratörlerin nerelerde kullanıldığına dair bazı bilgiler vereceğiz. Bu bilgiler en doğru seçim konusunda yardımcı olmayabilir zira mekanların iç ve dış tasarımlarında pek çok değişken bulunmaktadır. Bununla birlikte, jeneratör kiralarken nelere dikkat etmeniz gerektiği hususunda bir yol haritası çizmenize yardımcı olabilir.

1-Şantiyeler-İş-Yapı Sahaları: Yazının bu noktasına kadar bahsettiğimiz gibi tüm şantiyelerde irili ufaklı jeneratörler görebiliriz. Yapı sahalarında genellikle aktif olarak bir elektrik hattı bulunmadığından ancak elektrik tüm makine ve cihazların çalışması için; hatta aydınlatma için elzem bir olgu olduğundan elektrik üreteçleri buralarda kullanılır.

2- Hastaneler: Hastaneler toplumun temel kurumlarından belki de en önemlisidir. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle sağlık sektöründe elektrik ihtiyacı artmış durumdadır. Hastanelerde, polikliniklerde ve daha da özele inersek ameliyathanelerde elektriğin sınırsız halde bulunması son derece önemlidir. İşte bu sebeple jeneratörler şebekede meydana gelen arızaların hemen ardından devreye girerek zorunlu durumlarda elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.

3-Eğlence Sektörü: Konserler, sahneler ve çeşitli eğlenceler için kurulan dış mekanlarda her zaman jeneratörler kullanılır. Şebekenin enerji kaynağına uzaklık ve gerekli teçhizatın kurulamaması jeneratörleri bu noktalarda zorunlu hale getirmektedir. Dış mekanlarda ses, ışık gibi ihtiyaçlar için; kapalı mekanlarda da soğutma ya da ısıtma için gereken elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kullanılmaktadır.

4-Tarım: İster birincil ister yedek elektrik gücü kaynağı olarak bir jeneratöre ihtiyacınız olsun, çiftçiler için ahır, ağıl ve bunun gibi mekanlarda kullanılacak olan ısıtıcılar, aydınlatma, ışık ve diğer ekipmanlara güç sağlamak için bağımsız bir elektrik kaynağına erişimin oldukça kritik olduğunu söylememiz hiç de yanlış olmayacaktır. Jeneratörler, balık yetiştiriciliği, sulama ve diğer elektrikle çalışan pompalar ve sistemler gibi uygulamalar için de önemlidir. Bu elektrik kaynağı en başında da söylediğimiz gibi birincil ya da yedek olabilir.

5- Endüstri: Endüstriyel üretim süreçlerinde aksamaya yol açan olaylardan biri elektrik hatlarında gerçekleşen rutin bakımlar ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen elektrik kesintileridir. Fabrika ve üretim tesisi sahipleri bu zararı en aza indirmek için mutlaka jeneratörlerden yedek güç kaynağı olarak yararlanmaktadır.

Tüm bu bilgileri sizlerle paylaştıktan hemen sonra çok mühim bir konuya daha açıklık getirmek istiyoruz. Jeneratörler kullanıma sunulmadan önce ve sunulduktan sonra rutin olarak bazı performans ve kalite testlerinden geçmektedir. Bu testlerin ne zaman gerçekleştiğini bilmek, hangi jeneratörü kiralayacağınız konusunda bir yol haritası belirlemeniz açısından oldukça önemli olacaktır. Testleri usule uygun ve yakın zamanda gerçekleştirilmiş; bununla birlikte bir hata görülmemiş jeneratörler tercih sebebiniz olmalıdır. Bu şekilde riski minimuma indirerek verimliliği artırabilirsiniz. Bununla birlikte testler hatasız da olsa makinelerde bazı arızalar meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda teknik servise kolayca ulaşıp sorunları rahat halletmek istersiniz. İşte tam da bu sebeple, kiralayacağınız elektrik üretecinin bir teknik servisinin bulunması ve teknik servise kolay ulaşabilmesi de son derece önemlidir.

Bugünkü yazımızda sizlere iş sahalarının ve iş hayatının olmazsa olmaz ekipmanlarından biri olan elektrik üreteçlerinden yani jeneratörlerden bahsettik ve bir jeneratör kiralarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmaya çalıştık. Sizler de yapı sahalarında, eğlence sektöründe, hastanelerde, tarım alanlarında ve bilumum endüstri alanlarında kullanmak amacıyla bir jeneratöre ihtiyaç duyuyorsanız MachineGo’ya girerek kolayca kiralama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İş ve endüstri makineleri için en dinamik ve en kapsamlı pazar yerini sizlere itinayla sunmaya devam edecek olan MachineGo’dan işiniz için en uygun jeneratörü kiralamak istiyorsanız "tıklayın" .

Blog görseli

Kepçe Türleri - Kepçe Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hangi tür kepçe hangi işler için ve hangi alanlarda kullanılmak üzere kiralanmalı?

Devamını Oku
Blog görseli

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) Nedir?

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) nedir? Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) hangi alanlarda kullanılır

Devamını Oku
Blog görseli

Kamyonüstü Vinç Nedir?

Kamyounüstü vinç nedir? Kamyonüstü vinç çeşitleri nelerdir?

Devamını Oku
Blog görseli

Doğru Forklift Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru forklift seçimi nasıl yapılır? Doğru forklift seçimi için nelere dikkat edilmelidir?

Devamını Oku
Whatsapp