Ön tarafında yükleyici olarak da adlandırabileceğimiz bir kepçe ve gerisinde bir arka aktör bulunduran ağır inşaat ekipmanına beko loder (kazıcı yükleyici) denir. Bu arka aktörler kepçe ve benzeri kazı işlemlerinde kullanılan aparatlar olabilir. Beko loderlar dar mekanlarda, kanal açma işlemlerinde ve bunun gibi bir çok işlemde maharetli makinelerdir. Bu makinelerle peyzaj işlemlerinden arazi işlemlerine kadar bir çok farklı alandaki işlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere beko loder makinesini tanıtacak, avantajlarından ve kullanım alanlarından bahsedeceğiz.

Beko Loder Hangi Parçalardan Oluşur? Hangi Parça Ne İşe Yarar?

Temel olarak beko loder, bir traktör üzerine bir yükleyici ve bir arka aktörden oluşur. Bu aktörler değişkenlik göstermekle birlikte ekipmanın her farklı parçası ayrı bir iş türüne uygundur diyebiliriz. Bir iş yerinde, bir arazide yahut şantiyede genellikle beko loder tüm parçalarıyla bir bütün olarak kullanılır ve iş görür. Şimdi bu parçaları biraz daha açalım ve ne işe yaradıklarını iyice anlamaya çalışalım

1. Traktör

Beko Loder’da kullanılan traktör, bu makinelerin temel yapı taşı olarak gösterilebilir. Genel olarak çok güçlü bir motora, büyük lastiklere sahip olan bu traktörlerin kabininde de temel yön kontrollerine imkan veren direksiyon ve fren gibi mekanizmalar bulunmaktadır. Operatörün güvenliği için genellikle bu kabinlerin kapalı bir yapıya sahip olduğunu görürüz. Daha az yaygın olarak ise kabinin üstünde bir kanopi bulunmasıdır.

Temel yapı olan traktörünün arkasına beko (arka aktör) önüne ise yükleyici özelliğe sahip aparatlar takılır ve böylelikle makinede çok yönlülük sağlanır. Zira bu iki ekipmanın işlevleri temelde çok farklıdır. Şimdi dilerseniz gelin, bu ekipmanlara da bir göz atalım.

2. Yükleyici

Yükleyici kısmıyla yapılabilecek birden fazla iş bulunmaktadır. Arazi işlerinde büyük ve güçlü bir faraş niyetiyle toprak yüklemede kullanılabilir. Ya da daha büyük parçalar yükleyici yardımıyla rahatlıkla bir yerden bir yere taşınabilir. Operatör, işlemleri yaparken yükleyici de kontrol etmekle sorumludur.

3. Beko (Arka Aktör)

Beko Loader’ı Diğer kepçe ve ekskavatör türlerinden ayıran özellik, bu makinenin arkasında bir beko bulundurmasıdır. Genellikle toprak olan sert, kompakt malzemeleri kazmak veya kanalizasyon kutusu gibi ağır yükleri kaldırmak için kullanılır. Daha doğru ve yerinde bir ifadeyle, insan gücüyle mukayese edilecekse büyük bir insan kolu görevi gördüğü söylenebilir. Beko, seviye çubuğu, kova ve bom olmak üzere üç ana parçadan oluşur. Bom, arka aktörün en uzun kısmıdır ve operatörün bulunduğu kabine en yakın olacak şekilde konumlanır. Bu parça kaldırılabilir veya alçaltılabilir ve bomun 'sallanması’ olarak bilinen hareket suretiyle yana doğru hareket ettirilebilir. Beko Loder’ın arka kolunun ikinci kısmı ise seviye çubuğu olarak adlandırılır ve genellikle arka aktörün ön kolu olarak gösterilir. Beko’nun son parçası olan kova ise aparatın en ucunda bulunur ve bir yerden bir yere taşınması söz konusu olan toprağı ya da moloz gibi daha büyük parçaları kepçeleme görevini üstlenir. Genellikle kazıcı görevi gören beko, özellikle hendek kazma işlerinin vazgeçilmez elemanlarından biridir. Beko yardımıyla bir hendek kazmak ve bu hendeği yükleyici yardımıyla tekrar doldurmak, bir kazıcı yükleyici için temel işlevlerden biri olarak gösterilebilir.

Beko loder diye adlandırdığımız kazıcı yükleyiciler, yukarıda bahsettiğimiz ekipmanlar dışında da yaygın olarak kullanılan bazı ataşmanlara sahiptir. Bu ataşmanların en yaygın olanı ise denge ayaklarıdır. Kazıcı ekipman çalışırken ağırlığın doğru ayarlanmaması ve dengelenmemesi ciddi kazalara neden olabilir. Bu sebeple denge ayakları ağırlığın bir kısmını kazıcı yükleyiciden alarak makinenin dengede kalmasını sağlarlar. Eğer bu ayaklar olmazsa, zemine uygulanan basınç yüzünden lastikler ve tekerleklere gereğinden fazla yük biner ve bu binen yük de traktörün sürekli olarak zıplamasına neden olur. Stabilizatör de denilen bu denge ayakları traktörün sabit durmasını sağlarken kazarken oluşan basıncın makineye olan etkisini en aza indirir. Tüm bunların yanında, hendek veya bir delik açılacağı zaman beko loder’ı dengeleyerek sabitler ve kaymasını engeller.

Toparlayacak olursak, bir kazıcı yükleyicide standart olarak bulunan ekipmanlar, bir traktör, bir yükleyici, ve bir bekodur. Bunun yanında bulunan denge ayakları da beko loder için çok kritik bir öneme sahiptir. Operatörlerin bulunduğu kabinin dönmesi, hem kazıcı hem de yükleyici ekipmanların randımanlı ve düzgün bir şekilde kullanılması için son derece önemlidir. Daha modern tarzda kazıcı yükleyicilerin kabinlerinde klima, radyo gibi ek ataşmanlar ve aksesuarlar da bulunabilir.

Beko Loder Ne Gibi Avantajlar Sunar?

Traktör üzerine temellendirilmiş olması sebebiyle yollarda rahat hareket edebilmesi ve bu nedenle bir yerden bir yere kolayca götürülebilmeleri bir tercih sebebi olarak ön plana çıkarken, çok yönlülükleri ve çok amaçla kullanılabilmeleri de bir diğer tercih sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu sebeplerle hafriyat, inşaat ve buna bağlı arazi işlerinin aranan ekipmanlarından biri olan ‘beko loder’ın bazı avantajlarını sizler için sıraladık. Şimdi ise gelin, bunlara bir göz atalım.

  • Kazıcı yükleyiciler operatör dostudur.

  • Ataşmanların ayarı diğer bazı kepçe türlerine göre daha kolaydır, kolay sökülüp takılabilir.

  • Engebeli arazilerde yapıları sayesinde rahat hareket edebilirler.

  • Hendek kazmak, drenaj temeli atmak, boru döşemek gibi altyapı sistemi işleri için birebirdir.

  • Güvenlidir, tasarımında güvenlik olgusu esas alınmış ve buna dikkat edilmiştir.

  • Farklı arazi türlerinde faaliyet gösterebilir, çok yönlüdür.

  • Çeşitli ebatlarda bulunurlar, küçük ya da büyük neredeyse her arazi için uygun boyutta bir kazıcı yükleyici bulunabilir. Ancak çap olarak görece büyük işler için genellikle paletli ekskavatörlerin kullanıldığını da söylemeliyiz.

  • Birden fazla görev için kullanılabilmesi nedeniyle çok yönlü makinelerdir. Bu çok yönlülük özelliği sayesinde yol ve köprü inşaatları, şantiye işleri, engebeli arazilerdeki inşaat işleri ve tarım projelerinde kullanılabilir.

Blog görseli

Kepçe Türleri - Kepçe Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hangi tür kepçe hangi işler için ve hangi alanlarda kullanılmak üzere kiralanmalı?

Devamını Oku
Blog görseli

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) Nedir?

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) nedir? Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) hangi alanlarda kullanılır

Devamını Oku
Blog görseli

Kamyonüstü Vinç Nedir?

Kamyounüstü vinç nedir? Kamyonüstü vinç çeşitleri nelerdir?

Devamını Oku
Blog görseli

Doğru Forklift Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru forklift seçimi nasıl yapılır? Doğru forklift seçimi için nelere dikkat edilmelidir?

Devamını Oku

Kiralık Makineler

Satılık Makineler

Makine Talep Et

Ücretsiz İlan Ver!

Bize Ulaşın