Şantiyelerde Kullanılan İş Makineleri Nelerdir?

Şantiyeler ya da bir diğer adıyla yapı sahaları herhangi bir yapının üzerine inşa edildiği ya da var olan yapının yenilendiği çalışma alanları olarak adlandırılmaktadır. İnşaat ve restorasyon gibi süreçlerde ise şantiyelerde oldukça fazla iş makineleri görmekteyiz. Bu makinelerin amacı inşa süreçlerini kolaylaştırmak, hızlandırmak ve daha sağlam yapılar oluşturmaktır. Kimisi bir yerden bir yere ağır parçaları taşımak için kullanılırken kimisi zemin çalışmaları için kullanılır; bazıları ise diğer rollerde yardımcı oyuncu görevi üstlenir.

Bugünkü yazımızda “Temel olarak şantiyelerde hangi iş makineleri kullanılır ve bu iş makinelerinin görevleri nelerdir?” sorularına cevap arayacak; yapı alanlarında kullanılan tüm iş makineleriyle alakalı genel bir bilgi sahibi olacağız. Bunların yanı sıra; işbu makineleri kiralayabileceğiniz MachineGo platformunun avantajlarından bahsedeceğiz.

1-Kepçeler

Daha önce “Kepçe Türleri- Kepçe Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?” yazımızda belirttiğimiz gibi şantiyelerde kullanılan en temel ekipmanlardan olan kepçeler temelde “Beko Loder ve “Ekskavatörler” olmak üzere iki alt gruba ayrılır.

Beko Loder

Arka tarafında bir backhoe, ön tarafında ise yükleyici olarak adlandırdığımız aparat bulunan traktörler beko loder (kazıcı yükleyici) olarak adlandırılır. İsminden de anlaşılacağı üzere traktörün gerisinde bulunan arka aktörler kepçe ve benzeri kazı işlemlerinde kullanılan ek aparatlar olabilir. Genellikle kanal açma işlemlerinde, dar mekanlarda kullanılan beko loder oldukça maharetli bir makinedir.

Bu makineler traktör, yükleyici ve backhoe(beko) olmak üzere üç ana parçadan oluşur. Temel yapı olan traktörünün arkasına beko (arka aktör) önüne ise yükleyici özelliğe sahip aparatlar takılır ve böylelikle makinede çok yönlülük sağlanır.

Ekskavatör

Mini ve paletli ekskavatörler ile tekerlekli ekskavatörler olmak üzere iki gruba ayrılan bu makineler kazı çalışmaları ve inşaattaki lojistik işleri için olmazsa olmazdır.

Mini Ekskavatör ve Paletli Ekskavatör;

Çalışma prensibi olarak beko loder ile oldukça benzemesine karşın, tabanında bulundurduğu palet tekerlekli beko loder ve ekskavatörlerden ayıran unsur olma özelliği taşır. Bu ekskavatörler zeminde daha az bozulmaya neden olur ve çeşitli arazilerde güvenli bir şekilde çalışabilir. Zeminde daha az bozulmaya sebebiyet vermesi ve çok çeşitli arazilerde daha kolay ve güvenli bir şekilde çalışabilmesi ise tercih sebebidir.

Eğer paletli ekskavatörler bazı bölgelerde randımanlı bir şekilde performans gösteremezlerse devreye mini ekskavatörler girer. Tam boyutlu ekipmanın yapamadığı daha küçük çapta işler için mini ekskavatörler kullanılır.

Tekerlekli Ekskavatör;

Mini ve paletli ekskavatörler ile aynı özelliklere ve yeteneklere sahip olmalarına karşın bu özelliklerini sadece beton ya da düz zeminlerde kullanabilmeleri açısından dezavantajlı durumdadır. Bununla birlikte maliyet açısından uygun olmaları uygun zeminde çalışılacaksa bu ekskavatörleri tercih sebebi yapmaktadır. Eğer düz bir zeminde çalışıyorsanız paletli ekskavatör yerine tekerlekli bir ekskavatör kiralayarak bu konuda maliyeti minimum düzeye indirgeyebilir ve tasarruf edebilirsiniz.

2-Vinçler

Ağır yükleri kaldırmak ve bir yerden bir yere dikey yahut yatay eksende taşımak için kullanılan iş makinelerine vinç denir. Temel olarak halatlar ve zincirlerden oluşur; kamyon üstü veya çeşitli ekskavatörlere yahut iş makinelerine monte edilerek kullanımı yaygındır.

Şantiyede yapılacak olan işin boyutuna ve çeşidine göre kullanılacak vinç modeli değişkenlik gösterebilir. En yaygın kullanılan vinç çeşitlerini ve görevlerini sırayla açıklayacak olursak;

Kule Vinç: Şantiye bölgelerinde bulunan görece ağır yüklerin kaldırılmasında kullanılan vinçlerdir.

Elektrikli Vinç: Benzin bazlı yakıtlarla çalışan vinçlerle aynı çalışma prensibine sahiptirler. Çevre dostu ve uzun ömürlü olmaları onları tercih sebebi yapmaktadır.

Pergel Vinç: 360 dereceye kadar dönüş sağlayabilen vinçlere verilen isimdir. Kullanımı ya da kiralamasından önce vincin kaç derece dönmesi istendiğinin söylenmesi, ihtiyaca göre hazırlanması ve kullanım kolaylığı açısından oldukça faydalı olacaktır.

Kamyon Üstü Vinç: Kamyon üstü vinç, beton plakalar gibi ağır nesneleri oldukça fazla yüksekliğe taşımak, yüksekten yük alıp alçak platformlara veya alanlara aktarmak gibi tüm taşıma, yükleme, boşaltma işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz bir makine türüdür.

Tekray Vinç: İsminden de anlaşılacağı üzere bir adet ray üzerinde hareket eden vinçlerdir. Özelliği ise önceden belirlenmiş ağırlıkta bir yükü taşıyabilmesidir.

3-Dozerler

Toprağın hareket ettirmek, yüklemek, kazmak ve bir yerden bir yere götürmek amacıyla tasarlanmış ön kısmında büyük bıçaklı bir aparatın bulunduğu makinelere dozer denmektedir. Dozerler, bıçakların çalışma durumuna göre 3’e ayrılır. En yaygın kullanılan dozer çeşidi buldozer olsa da tiltdozer ve angledozer olmak üzere iki farklı çeşidi daha bulunmaktadır.

Buldozer: En yaygın kullanılan dozer çeşidi olarak ön plana çıkmaktadır. Ön tarafındaki bıçak makineye göre dik bir şekilde konumlanmaktadır. Güç anlamında en yüksek performansı veren makineler buldozerlerdir.

Tiltdozer: Buldozerlerin yaptığı işleri yapmasının yanısıra dik yamaçlarda kullanılabilir ve çeşitli alanlarda hendek kazımı için tercih edilebilir.

Angledozer: İsminden de anlaşılacağı üzere (angle=açı) ön kısmındaki bıçağın farklı açılarla bulunabildiği dozerlere verilen isimdir.

4-Silindir İş Makineleri

Genellikle bakım onarım işlerinde kullanılan silindir iş makinelerini inşaat sektöründe çeşitli özellikleriyle görebiliriz. Yol yapım, onarım ve bakım sürecinde önemli rol oynayan silindir iş makineleri; şantiyelerde ise kanalı açma ve zemin düzleştirme gibi birçok alanda işe yarayan çok yönlü makinelerdir. Temel olarak “Statik” ve “Dinamik” silindirler olmak üzere ikiye ayrılırlar.

5-Forkliftler

Daha önce blog yazılarımızda adından sıkça bahsettiğimiz forkliftlerin (bkz. “Doğru Forklift Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler” ve “Akülü Forklift ve Dizel Forklift Arasındaki Farklar Nelerdir?” birçok alanda kullanımının yaygın olmasının yanı sıra şantiyelerde de işe yaradığını söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.

Yapı ve inşaat alanlarında en yaygın kullanılan forklift tipi içten yanmalı motora sahip olan forkliftlerdir. Genellikle malzemeleri bir yerden bir yere taşımak, götürmek ve kaldırmak için kullanılır. Yüksek alanlara daha ağır yükleri kaldırmak için vinçlerin, daha alçak alanlara görece daha hafif yüklerin kaldırılması ve taşınması için ise yaygın olarak forkliftlerin kullanıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Forkliftlerin engebeli araziler için olanları da bulunmaktadır.

Engebeli arazi forkliftleri: Oldukça büyük lastiklere sahip olan engebeli arazi forklifti, inşaat sektörü için en uygun yapıya sahip forklift türleri arasında başı çekmektedir. Büyük yüzer lastikleri sayesinde engebeli arazilerde zorlanmadan hareket eder ve malzemeleri taşır.

Yapı-İnşaat sektöründe ve özellikle şantiyelerde en sık görülen iş makinelerinden bahsettik. Şantiyede yapılacak işler için aradığınız özelliklere ve her bütçeye uygun ekipmanları yeni nesil iş makinesi kiralama platformumuz MachineGo’da bulabilirsiniz. MachineGo iş ve endüstri için en kapsamlı ve dinamik pazar yerini sizlere sunuyor. Siz de buraya tıklayarak hızlıca ihtiyacınız olan iş makinesini belirleyip kiralayabilirsiniz.

Blog görseli

Kepçe Türleri - Kepçe Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hangi tür kepçe hangi işler için ve hangi alanlarda kullanılmak üzere kiralanmalı?

Devamını Oku
Blog görseli

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) Nedir?

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) nedir? Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) hangi alanlarda kullanılır

Devamını Oku
Blog görseli

Kamyonüstü Vinç Nedir?

Kamyounüstü vinç nedir? Kamyonüstü vinç çeşitleri nelerdir?

Devamını Oku
Blog görseli

Doğru Forklift Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru forklift seçimi nasıl yapılır? Doğru forklift seçimi için nelere dikkat edilmelidir?

Devamını Oku
Whatsapp