Reach Truck Nasıl Çalışır?

Forkliftler yapı-İnşaat ve depolar başta olmak üzere birçok alanda ve birçok sektörde kullanım alanına sahip olan forkliftler ağır yükleri bir yerden bir yere taşımak için kullanılan oldukça faydalı iş makineleridir. Fazlasıyla farklı çeşide sahip olan forkliftlerde doğru seçim genellikle kullanım alanı ve taşınacak yüke göre değişkenlik göstermektedir. “Doğru Forklift Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler” isimli yazımızda bu konuya detaylıca değinmiştik. Bugünkü yazımızda yaygın bir forklift çeşidi olan Reach Truck (Yan Forklift) ne olduğuna kısaca değinecek ve çalışma prensiplerini anlatmaya çalışacağız.

Reach Truck (Yan Forklift) Nedir?

Öncelikle kısaca bir yan forklift tanımıyla başlamak en doğrusu olacaktır.

Dar koridorlarda genel olarak dar alanlarda kullanılabilen ve elektrikle çalışan portatif forkliftlere Reach Truck (Yan Forklift) denir. Dönüş yarıçaplarının daha dar olacak şekilde dizayn edilmesi nedeniyle yan forklift operatörleri küçük ve dar alanlarda gezinebilir ve yükleri yüksek yerlerden alıp yüksek yerlere koyabilirler bu yüzden yan forkliftler tercih sebebi olarak ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda yükü tek bir yöne endekslemek yerine dağıtabilen yapısı sebebiyle görece daha ağır yükleri de taşıyabilirler. Alandan ve zamandan kazanım açısından oldukça faydalı makineler olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.

Reach Truck (Yan Forklift) Tasarımı

Sahip olduğu iki dış ayak sayesinde yük tüm makineye homojen şekilde dağılırken makineler hepsi operatörün altında olmak arka tarafta tek bir tekerlek setine sahip olacak biçimde tasarlanmışlardır. Yük taşıma mekanizması yan tarafta bulunacak ve dönüş yarıçapı kısa olacak şekilde tasarlanarak dar ve küçük alanlarda manevra kabiliyetlerinin yüksek tutulması en önemli tasarım amacı olarak ön plana çıkmaktadır.

Reach Truck Çalışma Prensibi Nedir?

Baz olarak tüm forkliftler aynı prensip ile çalıştığından yan forkliftler(reach truck) de çalışma prensibi olarak diğer forkliftlere benzer özellikler gösterir. Bizim burada cevabını aradığımız soru ise “forkliftin çalışma prensibi nedir?” olacak.

Bu soruya cevap verilmesi için öncelikle forkliftin tüm ekipmanlarının ve hangi ekipmanın ne işe yaradığının bilinmesi gerekir. Dilerseniz öncelikle genel olarak forkliftlerin çalışmasını sağlayan aksamı ve ekipmanları tanıyalım, sonrasında ise bu iş makinelerinin çalışma prensiplerini açıklayalım.

Öncelikle genel olarak aksamı sağlayan mekanizmaları ve onların ekipmanlarını temel olarak iki ana gruba ayırarak başlayalım;

  • Kaldırma Mekanizmaları

  • Kontrol Mekanizmaları

Kaldırma Mekanizmaları

Forkliftlerin tasarlanış sebepleri temel olarak yük taşımak, yük kaldırmak ve indirmek üzerine olduğundan kaldırma mekanizmaları forkliftlerin çalışma prensibi için hayati önem taşımaktadır. Hidrolik silindirler ve makaralı zincir kasnağı kaldırma mekanizmasını oluşturan elemanlar olarak gösterilebilir.

Kontrol Mekanizmaları

Forkliftlerin kontrolünü sağlamak amacıyla aksamına eklenmiş mekanizmalar olarak açıklanabilir. Direksiyonun ve yaylı kaldıracın kontrolünü sağlamak üzere iki farklı kontrol mekanizması bulunmaktadır.

Ekipmanlar

Şasi (Truck Frame): Forkliftin tüm bileşenlerinin takılı olduğu ekipmana verilen isimdir. Makineyi oluşturan en temel eleman olarak öne çıkmaktadır.

Ağırlık: Forkliftlerde, konulacak yükü dengelemesi amacıyla, taşıyıcının bulunduğu yerin tam karşısına takılmış olan makine elemanı bulunmaktadır. Yan forkliftlerde ağırlığı aküye sabit bir halde görebiliriz. Elektrik Motoru: Yan forkliftlerin güç kaynağı elektrikli motorlardır. Diğer forkliftlerin çalışma prensibinde içten yanmalı motorlar da kullanılabilir (bkz." Akülü Forkliftler ile Dizel Forkliftler Arasındaki Farklar Nelerdir"). Ancak yan forkliftler temel olarak bir akünün bulunduğu elektrik motorundan güç sağlamaktadır.

Taşıyıcı Ekipman: Forkliftin Temel işlevini görmesini sağlayan ekipman, taşıyıcı olarak isimlendirilir. Direk raylarına sabitlenmiş bir halde makinenin aşağı ve yukarı hareket etmesini sağlar.

Direk: Direkt kontrol sağlayan ve birbirine kenetlenen raylı yaylardan oluşan direk, taşıyıcıya destek olmak amacıyla yükleri yukarı aşağı hareket ettiren bileşene verilen isimdir. Makaralarla da desteklenebilir.

Hidrolik Bileşenler: Makinede bulunan hidrolik rezervuar, bağlayıcılar, kontrolü sağlayan valf denilen yapılar ve kontrol valflerinin kolları, elektronik kontrol mekanizmaları, makinenin içinde bulunan tüm silindirler de dahil olmak üzere tüm bu yapılar forkliftin hidrolik bileşenleri olarak adlandırılmaktadır. Hidrolik bileşenlerde meydana gelen arızalar makinenin doğru çalışmasını etkiler ve bu yüzden bu bileşenlerin bakımını aksatmamak son derece önemlidir.

Yan Forklift Nasıl Çalışır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi yan forkliftlerin çalışması için gerekli olan tüm temel prensipler, diğer forkliftlerle aynı özellikleri göstermektedir. Aradaki minör detay farklılıklarını ise yazımızın içerisinde açıklayacağız.

Doğru çalışabilmesi için gerekli olan en önemli detay, yükün dengelenmesi olayıdır. Yük ağırlığını dengeleme işi karşı ağırlık ve forkliftin pivot noktası tarafından sağlanır. Yük ağırlığının dengelenmemesi durumunda yükün taşınamaması yahut forkliftin dengelenmesi gibi olaylar meydana

gelebilir ki bu operatör ve çalışanlar için son derece tehlikeli bir durumdur. Temel olarak tahterevalliden örnek alınarak yapıldığı da söylenebilir. Bu yüzden ağırlığın dengelenmesi ve aracın uygun yük taşıma kapasitesinin aşılmaması önemlidir.

Forkliftlerin çalışma prensibinde ikinci konu makinenin dengesidir. Forkliftin dengede kalması ve ağırlık dağılımının bozulmaması yük taşıma açısından son derece önemlidir. Denge, forkliftlerde bulunan ve pivot noktası olarak da isimlendirilebilen ayak setleriyle sağlanmaktadır. Yan forkliftlerde iki ayak noktası ve arka tekerlekler dengeyi sağlamak için kullanılırken, genel olarak 3 ayaklı bir denge sistemi ile dizayn edilmiştir. Yükün dengelenmemesi taşıyan makineye, makinenin dengelenmemesi ise taşınacak yüke zarar verebilir. Her iki durum da tehlike arz ettiğinden denge prensibine azami dikkat gösterilmelidir.

Yükün ağırlığına etkiyen bir diğer önemli husus da operatörün ya da makinenin ön tekerleklerinin arasındaki ağırlıktır. Bu ağırlık aynı zamanda yükün ağırlığını dengeleme görevi görürken ön tekerler ise direnç noktası olarak ön plana çıkmaktadır.

Kaldırma prensibi hidrolik silindirler ve zincir makaralı kasnak sayesinde sağlanır. Operatör tarafından kontrol edilen taşıyıcı ekipman, direk ve makaralar yardımıyla hareket ettirilir. Bu hareket ağırlığın bir yerden alınıp başka bir yere konulabilmesine imkân sağlar. Forkliftlerin boyutuna, tasarımına ve türüne göre taşıyacağı yük ağırlıkları değişkenlik göstermektedir. Kontrol mekanizmasından kontrol edilebilen yaylı ve dönüş mekanizması sayesinde dönüş yarıçapı kadar hareket ettirilebilirler.

Bu yazımızda Reach Truck’ların ne olduğuna, iç aksamına, ekipmanlarına değindik ve çalışma prensiplerini gösterdik. Siz de deponuz ya da çalışma alanınız için bir Reach Truck(Yan Forklift) arıyorsanız, MachineGo yanınızda! İş ve endüstri makineleri için en dinamik ve en kapsamlı pazar yerini sizlere itinayla sunmaya devam edecek olan MachineGo’dan işiniz için en uygun Reach Truck’ı kiralamak istiyorsanız "tıklayın".

Blog görseli

Kepçe Türleri - Kepçe Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hangi tür kepçe hangi işler için ve hangi alanlarda kullanılmak üzere kiralanmalı?

Devamını Oku
Blog görseli

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) Nedir?

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) nedir? Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) hangi alanlarda kullanılır

Devamını Oku
Blog görseli

Kamyonüstü Vinç Nedir?

Kamyounüstü vinç nedir? Kamyonüstü vinç çeşitleri nelerdir?

Devamını Oku
Blog görseli

Doğru Forklift Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru forklift seçimi nasıl yapılır? Doğru forklift seçimi için nelere dikkat edilmelidir?

Devamını Oku
Whatsapp