Makaslı Platform Nerelerde Kullanılır?

İnşaat, yapı malzeme dükkanları ve bunun gibi birçok alanda sıklıkla kullanılan ve yapılan işleri oldukça kolaylaştıran makaslı platformu kısaca insan boyunun ulaşamayacağı yüksekliklerdeki işleri güvenle yapma amacıyla tasarlanmış bir iş makinesi olarak tanımlayabiliriz. Bugünkü yazımızda öncelikle makaslı platformun genel bir tanımını yapacak; ardından ise makaslı platformun kullanım amaçlarına ve hangi alanlarda kullanıldığına değineceğiz.

Yazımızın temel amacına geçmeden önce; “Makaslı Platform Nedir?” ve “Makaslı Platform Nasıl Çalışır?” sorusunu yanıtlamamız bizlere yardımcı olacaktır.

Makaslı Platform Nedir? Nasıl Çalışır?

Yazının başında da belirttiğimiz üzere, makaslı platform yetişilmesi zor olan yüksekliklerde çalışmayı güvenli ve kolay bir hale getiren iş araçlarına verilen isimdir. Bu makinelerin bulunmadığı yerlerde merdiven, kule veya iskele kurulması gerekirken makaslı platform tüm bunları birleştiren bir yapıya sahip olmakla beraber hem zamandan tasarruf sağlarken hem de dengesiz merdivenlerden ya da kulelerden çok daha güvenli bir çalışma alanı sunmaktadır.

Makaslı platformun temel elemanlarından biri genellikle çelik konstrüksiyon yapıda inşa edilen ve kiriş ya da direklerle desteklenen ve korkuluklu şekilde tasarlanan bir platformdur. Destek elemanı olarak ön plana çıkan kirişler ya da direkler birbirlerine menteşelenme şeklinden dolayı makas görüntüsü oluştururlar ve platform ismini bu görüntüden almaktadır. Platformun yapısında bulunan hidrolik, dizel-elektrikli ya da pnömatik(hava basınçlı) mekanizmalar sayesinde makine aşağı yukarı bir yay görüntüsünde hareket edebilir. Bu hidrolik, yakıtlı ya da hava basınçlı hareket mekanizmalı makaslı platformlar ile 6 ila 18 metre arasında bir yükseklikte çalışma imkânı sağlamaktadır.

Bu kısmı biraz daha toparlayacak olursak; iş güvenliği noktasında yüksek verim, zamandan ve mekândan tasarruf imkânı ile beraber oldukça büyük yüksekliklerde çalışma olanağı sağlaması, makaslı platformları tercih sebebi haline getirmektedir.

Son olarak “makaslı platform türleri” hakkında da kısaca bilgi verdikten sonra asıl konumuz olan “Makaslı Platform Nerelerde Kullanılır?” sorusunu cevaplayacağız.

Makaslı Platform Türleri

Makaslı platform adı verilen iş makineleri genellikle kaldırma işleminde gücün alındığı mekanizmanın türüne göre sınıflandırılır;

  • Elektrikli ya da Dizel Makaslı Platform: Elektrikli ya da dizel makineler, bu iş araçlarında en yaygın kullanılan tür olarak ön plana çıkmaktadır. Kaldırma işleminde makası destekleyen bir elektrik motor ya da dizel motor bulunmaktadır.
  • Hava Basınçlı Makaslı Platform: Aşağı yukarı hareket sırasında sadece hava basıncı kullanılmak suretiyle çalışma imkânı sağlar. Bu yönden aynı zamanda çevreye etkisi oldukça az ve doğa dostu bir tür olarak dikkat çekmektedir.
  • Hidrolik Makaslı Platform: Hareketi sağlamak için oluşturulan materyaller hidrolik basınç ile desteklenerek platformun yukarı çıkarılması ve aşağı indirilmesi sağlanır. Elektrikli ya da dizel makaslı platformlara göre daha az kullanılsalar da yaygın oldukları söylenebilir.

En uygun makaslı platformun seçimi için öncelikle bulunulan alanın tüm koşulları gözden geçirilmelidir. Çalışılacak alanın iç mekân ya da dış mekân olduğu son derece önemlidir. Bu, ortamda bulunan emisyon kısıtının belirlenmesini ve zararlı gaz emisyonuna göre makine tercihinin yapılmasını sağlayacaktır. Tüm bunların dışında dış mekânda çalışılacaksa hava koşulları, çalışılacak arazinin tipi, operatör ile beraber kaldırılacak yükün ağırlığı ve yükün ya da çalışma alanın yüksekliği de kiralanacak makaslı platformun çeşidinin belirlenmesinde önem teşkil eden unsurlardandır.

Makaslı Platformların Avantajları Nelerdir?

  • Öncelikle mobil olması sebebiyle yüksek mekanlarda iskele, kule veya merdiven gibi ekipmanlar olmadan rahat çalışma imkânı sağlar.
  • Yapılması zaman alan iskele kurulumu, kule ya da merdiven taşınımı gibi birçok işten zaman ve emek tasarrufu sağlama konusunda son derece verimlidir.
  • İşin yapılması için gereken personel ihtiyacını minimuma indirir. Bir makaslı platform ve bir personel; bir işin yapılması için yeterlidir.
  • Dayanıklıdır, sağlamdır. Çelik konstrüksiyon yapısı ve özel tasarımıyla personel dışında yükçe ağır ürünler de taşınabilir.

Gelelim asıl meseleye, sorumuzun cevabına. Hep birlikte makaslı platformların hangi alanlarda kullanıldığı sorusu da platformları tanıma hususunda önemlidir. Yazımızın devamında makaslı platformların kullanıldığı alanları bu alanlarda hangi amaçlar ile kullanıldıklarına değineceğiz.

Makaslı Platform Kullanım Alanları

1- Yapı-İnşaat (Şantiye) Alanları: Özellikle büyük yapı inşaat alanlarında birçok yüksek alan bulunduğu ve bu alanlarda mobil olarak hareket eden bir çalışma alanına ihtiyaç olduğundan bu ihtiyacı gidermek adına makaslı platformların kullanıldığını görebiliriz. Özellikle bir yerden bir yere kolay taşınabilmeleri zaman tasarrufu sağlarken güvenli çalışma imkânı sağlaması da şantiyelerde oldukça büyük bir artı olarak ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda harcanan emekten tasarruf anlamında oldukça değerli iş makineleridir.

2- Bina Onarım Süreçleri: Makaslı platformların sadece bir binayı inşa ederken değil, aynı zamanda bakım- onarım ve restorasyon süreçlerinde de kullanıldığını görebiliriz. Yüksek yerlerde binanın bir parçasını değiştirmek, iç mekanlarda ya da dış mekanlarda yeni parçalar eklemek amacını gerçekleştirmek adına oldukça kullanışlı makineler olarak ön plana çıktıklarını söyleyebiliriz. Makaslı platformların özellikle tavanı yüksek iç mekanlarda restorasyon ve bakım-onarım süreçleri için vazgeçilmez ekipmanlar olduğunu söylememiz hiç de yanlış olmayacaktır.

3- Üretim Tesisleri: Büyük üretim tesislerinin içerisinde bulunan yüksek makinelere ulaşmak söz konusu olduğunda makaslı platformların oldukça kullanışlı iş makineleri olduğu söylenebilir. Ayrıca mobil özelliğe sahip olmaları bir yerden bir yere taşınması konusunda yine zamandan tasarruf sağlayacağı için üretim tesislerinde kullanımı üretim verimini arttıran unsurlardan biri olarak öne çıkmaktadır.

4- Depolama: Söz konusu depolama olduğunda; bir deponun yüksek ve dar alanlarının da verimli kullanımı son derece büyük önem teşkil etmektedir. Bu noktada makaslı platformlar sayesinde, ürünlerin depo alanlarına tam kapasite depolanması hususu kolaylaşabilir. Hareketli makineler olması sayesinde kısa sürede depolara çok daha fazla ürün yerleştirilebilir.

5- Dağıtım: Dağıtım ve teslimat süreçlerinde bir ürünün bir yerden bir yere teslim edilmesi söz konusu olduğunda; bireysel olmasa da kurumsal binalara dağıtımı son derece kolaylaştıran ekipmanlar olarak ön plana çıkan makaslı platformlar, aynı zamanda verimi de arttıracaktır.

6- Perakende Sektörü: Perakende sektörü de makaslı platformların kullanılabildiği sektörlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Özellikle büyük satış mağazalarında yüksek noktalara ürün konulması, bu ürünlerin aşağı indirilmesi ve tekrar yukarı konulması, istiflenmesi gibi konular söz konusu olduğunda bazı forklift çeşitleri (bkz. “Doğru Forklift Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler” ile beraber makaslı platformların da kullanımının son derece verimli olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.

Bugünkü yazımızda makaslı platformun kısaca ne olduğundan bahsettik türlerine ve avantajlarına değindik. Sonrasında ise asıl sorumuz olan “Makaslı Platform Nerelerde Kullanılır?” sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Bu yazıyı okuduktan sonra sektörünüz ve yapılacak işe göre siz de en uygun makaslı platform çeşidini belirleyebilir, dinamik pazar yeri platformu MachineGo üzerinden en doğru şartlarda makine kiralamalarınızı gerçekleştirerek zamandan ve emekten tasarruf sağlayarak veriminizi arttırabilirsiniz. Doğru makaslı platform türünü buldum ve kiralamaya istiyorum diyorsanız, buraya tıklayarak işleminizi hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. MachineGo iş ve endüstri için en kapsamlı ve dinamik pazar yerini sizlere sunmaya devam ediyor.

Blog görseli

Kepçe Türleri - Kepçe Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hangi tür kepçe hangi işler için ve hangi alanlarda kullanılmak üzere kiralanmalı?

Devamını Oku
Blog görseli

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) Nedir?

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) nedir? Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) hangi alanlarda kullanılır

Devamını Oku
Blog görseli

Kamyonüstü Vinç Nedir?

Kamyounüstü vinç nedir? Kamyonüstü vinç çeşitleri nelerdir?

Devamını Oku
Blog görseli

Doğru Forklift Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru forklift seçimi nasıl yapılır? Doğru forklift seçimi için nelere dikkat edilmelidir?

Devamını Oku
Whatsapp