Dünyanın En Büyük İş Makinesi

İş makineleri genellikle diğer kara taşıtlarından farklı ve büyük görüntüleriyle dikkat çekmekte. Ancak bir makine var ki 94,7928 uzunluğunda ve 214,884 metre genişliğinde ve tam 45.500 ton ağırlığında. Yanlış duymadınız, tam 45.500 ton! Adil bir karşılaştırma yapıp “Titanic” gemisinin 46.328 ton ağırlığında olduğunu söylersek makinenin diğer kara araçlarına oranla ne kadar boyutunun ne kadar devasa olduğu daha net bir şekilde gözler önüne seriliyor. Peki nedir bu makine ve kim neden böyle bir makine tasarlamıştır? Gelin isterseniz bu sorulara cevap arayalım.

Önceleri benzer büyüklükte bir Bagger 288 modeli Almanya'daki Tagebau Hambach kömür madenindeki aşırı yükü kaldırmak için tasarlandı. 30 metre derinlikte bir futbol sahasına eşdeğer kazma kapasitesine sahip olan makine, günlük olarak 265.000 ton linyit kömürü çıkarabilmekteydi. Alman menşeli ThyssenKrupp (önceki adıyla Krupp) tarafından inşa edilen Bagger 288 iş makinesi ise, ekskavatör tipi bir iş makinesi olarak tasarlanmıştır ve RWE AG isimli enerji firmasının isteği üzerine üretilmiştir. Yapımı yaklaşık olarak 100 milyon dolara mal edilmiştir. Görünüş olarak yıllar içerisinde üretimi ve yaygınlaştırılması planlanan ancak beklentilerin uzağında kalan Erector Set yani montaj setlerinin bir benzeri diyebileceğimiz bir tasarıma sahip olmakla beraber biraz daha korkutucu olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.

Bagger 288’in inşa nedeni ise madencilik. RWE AG enerji firması maden ocaklarında çalışırken işlerini kolaylaştıracak ve birçok işi rahatlıkla görebilecek bir makineye ihtiyaç duymuşlar ve ThyssenKrupp isimli firmadan buna uygun devasa bir kepçe tekerlekli ekskavatör yapılmasını istemişler. Maden ocağı için birebir olacak şekilde tasarlanan ve yapımı tam ON yıl süren bu iş makinesi; daha önce dünyanın en büyük kara aracı olarak kabul edilen paletli bir taşıyıcıyı (Apollo Saturn V’i taşıyan araç) geride bırakmış ve dünyanın en büyük kara aracı ünvanını elde etmiş. 45 Bin tonluk bu canavar genellikle açık ocak madenciliği işlerinde kullanılıyor ve her gün 240693.196 m3 toprak Bagger 288 isimli iş makinesi sayesinde bir yerden bir yere taşınıyor. Makineyi çalıştırmak ve kullanımını sağlamak için toplamda 4 ya da 5 kişilik bir ekip çalışıyor ki bu; insan gücünü çok yüksek seviyelerde azaltan bu makinenin avantajlarından biri olarak görülebilir. Makine çark şeklinde büyük kazıcılar, devasa kovalar ve vinçlerden çok daha büyük kaldırıcılara sahiptir. Buraya bir insan boyutu ile karşılaştırınca makinenin sadece bir kazıcı çarkının nasıl göründüğüne dair fikir sahibi olabileceğiniz bir fotoğraf da bırakıyoruz.

Bagger 288, her biri bir kol boyu çapında olan 1700 metrelik elektrik hatlarıyla çalışıyor. Herhangi bir zamanda 20.000 kişilik bir şehrin tükettiği kadar enerji tüketmesiyle enerji tasarrufu konusunda verimli olduğunu söylememiz doğru olmaz. Yapının üzerinde 88.000 pound ölçüsünde boya bulunuyor; 45 metre yüksekliğinde iki adet direk ve 2000 metre yüksekliğinde çelik askı kablolarından oluşuyor. Kova yüksekliğindeki tekerlekleri, yedi katlı bir yapıya eşdeğer olup 21 metre yüksekliğinde. 20 kovasının her biri 3492 kilogram ağırlığında ve bir kargo aracını doldurmaya yetecek kadar 70 metreküp toprağı küreyebiliyor. Dört taşıma bandı, kovalardan fazla yük (toprak ve kaya) topluyor ve malzemeyi saatte 11 milin üzerinde bir hızla taşıyor. Kayışların her biri 3.2 genişliğinde olup aracın bir yerden bir yere taşınmasını kolaylaştırma görevi görüyor. Dört adet 840 kW'lık motor, toplam 3.360 kW'lık bir sürüş gücü ile bu devasa kepçe tekerlekli ekskavatöre güç sağlar. Tüm bunlara rağmen Ekskavatör çim veya toprak üzerinde hareket ettiğinde, insan ayak izinden daha derin olmayan izler bırakıyor. Bagger 288, dakikada 10 metre hızla seyahat ediyor ve 22 kilometrelik bir yolculuğu tamamlamak için en az üç hafta gerekiyor. Öyle ki, devasa boyutlara sahip makine nadir durumlarda bir otoyoldan geçerse, ağırlığı betonu ve yolundaki diğer her şeyi ezdiği için yolun tamamen yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bu yüzden çalışma sahasına ulaşabilmesi için genellikle ona özel bir yol hazırlanıyor. Daha önce hazırlanan yolun inşası için 70 personelin görev yaptığını ve sadece yolun inşasının 10 milyon dolara denk geldiğini de belirtelim. İşte bu donanıma sahip devasa makinenin alanına takılan bir iş makinesinin geldiği durumu sizlere göstereceğimiz bir fotoğrafı da buraya bırakıyoruz.

Bu teknik donanım ise tabiri caizse dağları yerinden oynatmak için hazırlanmıştır. Bagger 288 dağların eteklerinde ve yüksek yerlerinde dağlardaki değerli madenleri bulmak için yapılan kazı çalışmalarında oldukça hayati bir görevi yerine getiriyor. Daha önce de söylediğimiz gibi; günde yaklaşık 240000 metreküp toprak çıkarabilen Bagger 288 adeta dağların içini boşaltıyor ve hareket ettiriyor. Makine, günde 100.000 metreküp malzemeyi ve özellikle kömürü rahatlıkla işleyebiliyor. Bu, yerel çevre üzerinde oldukça fazla aşınma ve yıpranmaya yol açabilen 2.500 kamyon yüküne eşittir. Bu, her gün 30 metre derinliğe kadar kazılmış bir futbol sahasına eşdeğerdir. Yani makinenin büyüklüğü enerji tüketimi açısından bir bakıma zararlı olarak görülebilirken, çevredeki aşınma ve yıpranma etkisinin eşdeğer 2500 kamyondan daha az olması doğaya verilen zararı da azaltabilmektedir.

Tüm bunların yanısıra Kanadalı şirket Rosio Montana Gold da Bagger 288’i kullanmayı planlıyor. Romanya dağlarında yapacağı altın bulma çalışmalarında yüklü miktarda altını yapılan hesaplamalara göre daha az maliyetle bulabileceği ve çıkarabileceği tespit edilen makine özellikle dağlarda hızlı çalışabilmesi sebebiyle bir tercih sebebi olarak öne çıkıyor. Özellikle Alman Hükümetinin 2018 yılında aldığı kömür maden işletmelerinin kapatılması kararı üzerine Bagger 288’i Almanya’nın dışında farklı şirketlerin farklı işlerinde görmemiz mümkün.

Bagger 288’in ünü dünya çapına da yayılıyor ve hatta birkaç film ve dizide de rol almışlığı var. 2012 yılına vizyona giren “Ghost Rider: Spirit of Vengeance” filminde sürpriz olmayacak bir biçimde, ana kahramanın düşmanlarına karşı tehdit unsuru şeklinde kullandığı bir makine olarak ön plana çıktı. Son olarak ise Westworld dizisinde tüm bir kasabayı yıkmak için kullanılan bir iş makinesi rolünde kendisini gördük. Bizler de bundan sonra Bagger 288’in hangi alanlarda ve nerelerde kullanılacağını merak etmekteyiz.

Bugünkü yazımızda size dizilerde ve filmlerde dahi kullanılmış çok amaçlı devasa bir kepçe tekerlekli ekskavatör olan Bagger 288’i anlattık. Dünyanın en büyük kara aracı olan bu ilginç makineyi enine boyuna inceledik. Sizlere MachineGo’da bu makineyi bulma garantisi veremiyoruz fakat bunun dışında tüm ekskavatör ihtiyaçlarınız için yenilikçi kolay kiralama platformumuz MachineGo’yu kullanabilirsiniz. Sizler de tüm ekskavatör ve diğer iş makinesi ihtiyaçlarınızı buraya tıklayarak belirleyebilir ve kiralayabilirsiniz.

Blog görseli

Kepçe Türleri - Kepçe Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hangi tür kepçe hangi işler için ve hangi alanlarda kullanılmak üzere kiralanmalı?

Devamını Oku
Blog görseli

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) Nedir?

Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) nedir? Beko Loder (Kazıcı Yükleyici) hangi alanlarda kullanılır

Devamını Oku
Blog görseli

Kamyonüstü Vinç Nedir?

Kamyounüstü vinç nedir? Kamyonüstü vinç çeşitleri nelerdir?

Devamını Oku
Blog görseli

Doğru Forklift Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru forklift seçimi nasıl yapılır? Doğru forklift seçimi için nelere dikkat edilmelidir?

Devamını Oku
Whatsapp