Akülü Forklift ve Dizel Forklift Arasındaki Farklar Nelerdir

akulu vs dizel forklift

Güvenli ve düzenli bir biçimde malzemeleri bir yerden bir yere götürmek veya yukarı kaldırıp aşağı indirmek amacıyla kullanılan forkliftler, hayatın birçok alanında ihtiyaç duyulan araçlardır. Daha önce “Doğru Forklift Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımızda piyasada bulunan tüm forklift çeşitlerine ve hangi iş için hangi forkliftin kullanılmasının daha uygun olacağına değinmiştik. Yakıt tipi de aslında doğru forklift seçimi için dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmekte. Buradan hareketle yazımızda daha spesifik bir konu hakkında konuşacak; akülü ve dizel forkliftlerin birbirinden farkları hakkında bilgi vereceğiz.

Öncelikle forkliftlerde yakıt türü neden önemlidir ve neyi etkiler? Sorularının cevaplarını verelim, ardından akülü ve dizel forkliftleri tanıyalım ve bunları karşılaştıralım.

Forkliftin çalışmasını sağlayan yakıtın türü, temelde kullanıcının operasyonel tekniklerini, işletme giderlerini, makinenin çevresel etkilerini önemli ölçüde etkiler. Forkliftin nerede hangi işi yapabildiği dahi o forkliftin yakıt türüyle doğrudan alakalıdır. Tüm bunlarla birlikte makinenin sahip olduğu yakıt türü, ne tür arazide kullanım kolaylığı sağladığını anlamamızı sağlar. İşte tüm bu sebeplerden, kiralayacağımız forkliftin yakıt türünü bilmek son derece önemlidir.

En sık kullanılan iki yakıt tipli forklift olan akülü ve dizel forkliftleri karşılaştırmadan önce bunların ne olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Akülü Forklift Nedir?

Petrol ürünü yahut sıvı tandanslı bir yakıt yerine elektrikli bir akü ile çalışan forkliftlere verilen isimdir. Bu tarz forkliftleri görmeye alışık olduğumuz yerler genellikle bahçe malzemeleri satan yerler, perakende ve toptan satış mağazalarının iç kısımları ve kapalı alan üretim merkezleridir. Tam dolu bir akü ile takriben 5-6 saat çalışır. Sonrasında ise bataryasının şarj edilmesi gereklidir.

Çevre bilincinin artmasıyla kullanımı gün geçtikçe daha da popüler hale gelen elektrikli forkliftler çevreye toksik gaz salınımı yapmazlar. Bu sebeple doğa dostudur. Aslında çoğunlukla iç mekanlarda kullanımının en büyük sebebi olarak da bu gösterilebilir.

İkinci olarak akülü forkliftlerin dizel forkliftlere göre oldukça sessiz çalışması, çalışma alanının güvenliği konusunda son derece fayda sağlamaktadır. Özellikle kapalı alanlarda dizel forklift kullanımı sırasında çıkan ses oldukça gürültülü bir ortama sebep olduğu için çalışanlar birbirini duyamayıp yönlendiremeyebilir. Bu durum da çeşitli iş kazalarına yahut taşınan malzemeye zarar gelmesine neden olabilir. Akülü forkliftlerin sessiz çalışması, bu durumun önüne geçmesi hasebiyle son derece faydalıdır.

Tüm bunların yanı sıra akülü forkliftlerin boyutlarının dizel forkliftlere oranla oldukça küçük olması, depo gibi kapalı alanlarda hareket ve manevra kabiliyeti büyük oranda arttırır. Ayrıca yakıt deposu yoktur ve bataryasının şarj edilmesi yeterlidir. Elektrik motoruna sahip olduğu için iç ve dış aksamında hasar görebilecek daha az parçasının bulunması da bakım maliyetlerini azaltır.

Yani kısaca;

Akülü (Elektrikli) Forkliftin Avantajları;
  • Doğa dostudur, toksik gaz salınımı yoktur.
  • Sessiz çalışır, bu sayede hem gürültü kirliliği yaratmaz hem de güvenlidir.
  • Boyutları küçük olduğundan dar alanlarda hareket kabiliyeti yüksektir.
  • Bakım masrafları dizel forkliftlere göre oldukça azdır.
  • Elektrik harcadığı için yakıt gideri oldukça düşüktür.

Bununla birlikte akülü forkliftler yanında bazı dezavantajları da beraberinde getirebilir.

Akülü (Elektrikli) Forkliftin Dezavantajları;
  • İlk olarak, akülü forkliftler engebeli ve toprak zeminde; bununla birlikte çok fazla suya maruz kalınan yerlerde çalışmaya uygun olmadıkları için dış mekân kullanımında oldukça sınırlılardır.
  • Bataryanın şarj edilmesi zaman alabilir. Bu konuda zamanın doğru yönetilmesi, yapılacak işlerin yetişmesi için son derece önem arz eder. İş yükünün fazla olduğu ve vardiyalı şekilde çalışılan yerlerde yedek batarya alınması gereklidir.

Akülü forkliftlerin ne olduğunu anlattık; avantajlarını ve dezavantajlarını inceledik. Sırada dizel forkliftler var.

Dizel Forklift Nedir?

Aynı zamanda içten yanmalı forklift olarak da adlandırabildiğimiz dizel forklift, adından da anlaşılabileceği üzere çalıştırmak için kullanılan yakıt tipi dizel olan ve bir içten yanmalı motoru bulunan forkliftlere verilen isimdir. Genellikle dış mekanlarda ve inşaat gibi engebeli arazilerde kullanımı tercih edilir.

Gerek motorlarının daha güçlü olması gerekse tasarımlarının engebeli arazilere oldukça uygun olarak yapılması, dizel forkliftleri arazilerde akülü forkliftlere kıyasla öne çıkaran özellikler olarak söylenebilir. Ayrıca yapımında kullanılan malzemeler ve elektriklilere göre daha büyük boyutlarından dolayı içten yanmalı forkliftlerin olumsuz hava koşullarına oldukça dayanıklı oldukları söylenebilir. Elektrikli forkliftler çoğunlukla şarj istasyonlarının yanına veya yakınına park edilirken, dizel makineler mekân fark etmeksizin her yere park edilebilirler.

Bir diğer büyük avantajları ise yakıt deposunun çok kısa bir süre içinde dolması ve tam dolu bir depoyla oldukça uzun süreler çalışılabilmesidir. Kısıtlı zamanda çok iş yapmak istiyorsanız, dizel forkliftler akülü forkliftlere göre oldukça avantajlıdır.

Yani Kısaca;

Dizel (İçten Yanmalı) Forkliftlerin Avantajları;
  • Güçlüdür, güç gerektiren işlerde kolaylıkla kullanılabilir. Zor hava şartlarında ve engebeli zeminlerde kullanılabilir.
  • Her yere park edilebilirler, park sorunu yok denecek kadar azdır.
  • Yakıt deposu çok kısa sürede dolar; tam dolu depo ile elektrikli araçlara göre daha fazla çalışılabilir.

Öte yandan, tabii ki dizel forkliftlerin de dezavantajları bulunmaktadır. Gelin bunlara hep birlikte bir göz atalım;

###### Dizel (İçten Yanmalı) Forkliftlerin Dezavantajları;

  • İç mekanlarda kısıtlı kullanım imkânı vardır. Boyutları ve yakıt münasebetiyle toksik gaz salınımı iç mekanlarda kısıtlı kullanım ya da tercih edilmeme sebebi olarak gösterilebilir.
  • İçten yanmalı bir motora ve daha büyük ve dayanıklı parçalara sahip olması, bakım masraflarını da arttırmaktadır.
  • Kısa vadede faydalı olmasına karşın, uzun vadede elektrikli forkliftlerden daha masraflı olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır.
  • Akülü forkliftlere kıyasla büyük tasarlanmaları nedeniyle manevra kabiliyetleri akülü forkliftlerden daha azdır.

Her iki forklift türünü de tanıdık; avantajlarını ve dezavantajlarını gördük. Son olarak konuyu özetlemek gerekirse;

  • Akülü forkliftler genellikle iç mekân kullanımı için, içten yanmalı (dizel) forkliftler ise genellikle dış mekân ve zor arazilerde kullanım amacıyla tercih edilmektedir.
  • Akülü forkliftler dizel forkliftlere göre daha küçük boyutta tasarlanmışlardır. Dar alanlarda iş yapıyorsanız akülü forkliftleri tercih etmeniz daha doğru olacak iken; manevraya ihtiyacınız yoksa dizel forkliftleri seçebilirsiniz.
  • Yakıt ve bakım giderleri açısından Akülü forkliftler daha avantajlıdır
  • Akülü forkliftler çevre dostudur, toksik gaz salınımı yoktur. Dizel forkliftler bu konuda çevreye daha zararlı olsalar da elektrikli modellere kıyasla daha güçlülerdir.
  • Dizel makineler ile zamandan tasarruf edebilirsiniz zira yakıtları çok daha kısa sürede dolacaktır ve tam dolu depo ile akülü modellere göre daha fazla çalışma imkânı sağlar. Ancak çevreye zararları ve boyutları sebebiyle iç mekanlarda kullanımı son derece sınırlıdır. Mekâna göre seçim yapılması son derece önemlidir.

Bu yazımızda yakıt tipine göre forklift seçiminin öneminden bahsederken dizel ve akülü forkliftlerin farkını anlattık; bu iki forklift modelini karşılaştırdık. Siz de yapacağınız işe uygun forklifti belirlediyseniz buraya tıklayarak kolayca kiralayabilirsiniz. MachineGo iş ve endüstri için en kapsamlı ve dinamik pazar yerini sizlere sunuyor.